Brouwerij Allema

Brouwerij Allema is een brouwerij uit Zwolle. In 2020 heeft de brouwerij zijn eerste drie bieren op de markt gebracht, na 17 jaar van hobbybrouw ervaring.

Bier proeverij in Zwolle

Op 16 jarige leeftijd begonnen Laurens en Joost in Havelte met het brouwen van eigen bieren. Tijdens een scheikundeles op de Havo schreef Joost driftig mee met de uitleg over het proces dat komt kijken bij het brouwen van bier. De eerste brouwsels wisselden in kwaliteit; Sommige kwamen wel heel makkelijk uit de fles, tot een mooi fris blond bier. Tijdens zijn studententijd in Amsterdam zette Joost zijn hobby voort. Met een kleine brouwpan en de oude vergistingsflessen van zijn vader, die daar vroeger wijn in had gemaakt.

Brouwsel na brouwsel leerde Joost steeds beter het proces van brouwen en vergisting te begrijpen en te sturen. Nadeel van het werken in kleine studentenhuizen was ruimtegebrek en de mogelijkheid om de vergisting goed te sturen.

In de jaren 2010 tot 2019, inmiddels afgestudeerd en wonend in Groningen, werkte Joost verder aan zijn skills en kennis. Ook werd er geïnvesteerd in een professionelere ketel, rvs-vergistingsvaten, klimaatkasten, botteltoestel en de mogelijkheid om te whirlpolen. 

Dit is ook het moment waarop Jasper aansloot bij het brouwen, want wat is leuker dan alleen brouwen? Juist, samen brouwen!

Als eerste brouwden de broers de zomerse saison Broers Bier en fantaseerden hoe mooi het zou zijn om hun eigen bier op een terras te kunnen bestellen. Dat lukte in 2020 op het terras van café De Hete Brij is Zwolle!

Inmiddels brouwen de broers lekker door. De familie bestaat momenteel uit 5 bieren; Broers Bier, Nakomertje, Moeders Mooiste, Tante uit Amerika en Goed Huwelijk. Daarnaast zijn verschillende bieren in ontwikkeling. 

Brouwerij Allema in Frankrijk

In 2022 kwam Laurens “terug”bij de brouwerij en is de stap gemaakt van huurbrouw naar een eigen zelfstandige brouwerij in Zwolle. In onze duurzame brouwerij brouwen wij zonder gas maar op basis van stoom, waarvan de elektriciteit wordt opgewekt met eigen zonnepanelen. 

Onze speciaalbieren en bierpakketten kan je bestellen in onze online Bierwinkel

Benieuwd waar je onze bieren kunt vinden? Klik hier voor de ‘Verkooppunten